måndag 28 maj 2007

Hanne Kjöller ljuger i radio

En av DNs ledarskribenter Hanne Kjöller hade noll koll när hon kommenterade kommunals avtal i Panelen i P1's "God morgon världen!" i söndags, hon påstod att kommunal skulle höja sina löner med individuell lönesättning och lokala avtal, något som de redan har. Med anledning av detta skickade jag henne följande mail:

Hej hanne!

Eftersom du påvisade uppenbar okunnighet i söndagens "god morgon världen" tänkte jag att det är tvunget att informera dig om att kommunal har individuella löner i kollektivavtalet (och har haft det sedan 1994). I löneavtalet från 2005 står det att läsa i paragraf 1: "Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet. Därför ska lönen vara individuell och differentierad och avspegla uppnådda mål och resultat. Även förutsättningarna för att rekrytera och behålla personal påverkar löne- och anställningsvillkoren."
Jag delar dock inte din synpunkt att detta är något odelat positivt, kommunal har inte lyckats höja sina löner med denna strategi. Men det kan ju vara bra för er borgerliga journalister att åtminstånde känna till fakta och presentera dessa korrekt.
Vill du lära dig mer om kommunals syn på individuella löner kan du kolla på rapporten "Rättvisa och utveckling i jobbet" som antogs av kommunals kongress 2004, den finns att ladda ned på kommunals hemsida. Du nämde att sjuksköterskerna lyckats höja sina löner med hjälp av dessa avtal, vilket inte är helt sant, sjuksköterskerna lyckades höja sina löner i en tid av brist på sjuksköterskor, och deras förhandlingsposition är starkare vid personalbrist än kommunals då utbytbarheten bland sjuksköterskor är betydligt lägre, man behöver en kandidatexamen och en legitmation från socialstyrelsen för att bli anställd som sjuksköterska, något som man inte behöver för att bli vårdbiträde.

Tilläggas kan också att kommunal sluter många lokala avtal utifrån de centrala, där många punkter i de centrala avtalen kan ändras i de lokala.

Jag hoppas jag har lärt dig något!

mvh

/Anton Bergsmark, SSUare och bloggare på http://ungmening.blogspot.com

----
, , , ,

4 kommentarer:

sanna sa...

du måste berätta om du får något svar också...

Anonym sa...

Fredde här. Att ljuga betyder att medvetet fara med osanning. Den som ljuger måste alltså veta att det hon säger är fel. Vet ni att det var så här?

Anton Bergsmark sa...

fredde: ehm, har du hört talas om klachtig rubriksättning?

Fick svar från hanne:

Anton,

tack för informationen.

vänligen

Hanne Kjöller

bara framåt! sa...

Fan vilket beight svar. Håll utkik i DN de närmsta dagarna om hon gör en pudel och hugg en gång till om det inte kommer nån dementi...