fredag 11 maj 2007

Moderat valfrihet (eller majoritetens diktatur)

Surfade in på dn´s hemsida nu på morgonen och läste här att kommunfullmäktige i Täby (home of Fredrik &Filippa) trots massiva protester har beslutat att sälja ut Tibble gymnasium. Eller, för att vara mer exakt, moderaterna i Täby har beslutat detta. De var nämligen de enda som deltog på det extrainsatta fullmäktigemötet, det bojkottades i protest av alla andra partier. Ja, allianskompisarna också.

Bakgrunden till denna walk over är att det inte är någon som vill att Tibblegymnasiet ska privatiseras förutom (m). Vänstrblocket är som man kan förvänta sig skeptiska till att avyttra de sista kommunala alternativ som finns, men även de övriga borgerliga partierna säger nej.

"Moderaterna har inte tagit den här frågan på allvar. Det har gått ideologisk prestige i saken, de har vägrat lyssna på de mycket tunga skäl som väger emot att Tibble blir en friskola, säger Mats Hasselgren (fp). "

De tunga skälen som (Fp) beskriver är dels ekonomiska, men även att 85% av skolans lärare av sagt nej till en privatisering. En överväldigande majoritet av de som arbetar i skolan vill alltså inte "knoppa av" som det så fint kallas. Men det struntar moderaterna i, vilket i sig är lite motsägelsefullt då ett av deras argument för privatiserade arbetsplatser brukar vara att de anställda får mer att säga till om. Nu är det ju så att (m) i Täby har egen majoritet, och därför rent tekniskt är i sin fulla rätt att fatta det här beslutet, men ska man vara krass så är det inte detta politiken är till för. Visst kan beslutsfattare ibland behöva agera avantgarde och gå före opinionen i vissa frågor, och har också gjort det rent historiskt, men då gäller det stora principiella frågor som har ett mycket enigt parlamentariskt stöd. Inte sakfrågor i lokala angelägenheter där alla utom ett parti motsätter sig. Det är bara arrogans och folkförakt.

Valfrihet är de borgerligas ledord, men när det kommer till kritan handlar det om att välja som de tycker är bäst. Att kommunal verksamhet faktiskt kan vara ett alternativ som människor vill ha, kanske ibland till och med behöver, finns inte med på kartan. Varsågod och välj, bara du väljer en friskola.

4 kommentarer:

Johan Sjölander sa...

Fan vad kul! Inte med tibblegymnasiet alltså, det är mest sorgligt, utan att UM har börjat blogga.

Har lagt upp en entusiastisk, kanske en smula inställsam men oreservert positiv liten text på min enkla blogg om detta. Keep up the good work, som jag skriver där!

Anonym sa...

Fredde här.HA ha ha så roligt. Inser ni inte själva ironin i det ni skriver? Vilket parti har i årtionden regerat Sverige i arrogans och maktfullkomlighet? Namnet börjar på s.

Anton Bergsmark sa...

"Fredde"

haha, kul att du inte inser hur korkat det är att påstå något utan att presentera någon form av argumentation över hubvudtaget.
Newsflash: Att hävda en åsikt som en sanning, gör den inte sann...

Daniel sa...

Icke att förglömma i sammanhanget är att valfrihetspratet effektivt kväst diskussionen om kvalitet.

En socialdemokratisk politik för offentlig sektor inkluderande offentligt ägande bör bygga på just kvalitet och demokrati:

Kvalitet för alla och envar efter behov.

Arbetsplatsdemokrati för de anställda inom offentlig sektor.

Offentligt ägande för att säkerställa kontinuiteten.