onsdag 9 maj 2007

Det våras för UngMenings blogg

För den intresserade kan jag berätta att bloggen haft 127 unika besök under första dagen. Det är inte dåligt!
En bloggare vid namn
Tobias Schelin har också kommentarat mitt inlägg om centrumkompaniet.
"I den socialdemokratiska kommunen har det länge varit normalt att kommunerna ägnar sig åt att bedriva verksamhet utanför deras kärnområden/.../ att förvälta fastigheter där privata aktörer vill bedriva näringsverksamhet. Att skattebetalarna ska tvingas vara med och finansiera sådan verksamhet finner jag oacceptabelt." Skriver han. Om han är medveten om att Centrumkompaniet 2005 gick med 86 miljoner* i vinst vet jag inte... I alla fall så anser jag som socialdemokrat att alla offentliga platser skall ägas gemensammt.

*
länk


6 kommentarer:

Sanna Fransson sa...

nej, den allmänna uppfattningen i högerkretsar verkar vara att allt som ägs gemensamt per automatik måste vara dåligt skött och förlustprojekt. att de faktiskt kan gå med vinst och dra in pengar ryms liksom inte i världsbilden..

och angående antalet besökare, heja oss! um tar över I tell you...

Joanna sa...

Hej!

Vad roligt att ni börjat blogga! Jag ska hänga här jämt i väntan på nya, spännande uppdateringar!

Tobias Schelin sa...

Det spelar egentligen ingen roll om Centrumkompaniet går med vinst. Privata aktörer kan bedriva denna verksamhet, och därför ska inte kommunen lägga sig i den delen. Vad är det mer som ska ägas "gemensamt"?

Sanna Fransson sa...

tobias: huruvida det spelar roll om centrumkompaniet går med vinst eller ej beror ju helt på vilken ideologisk position man ser på saken från. Ur min socialdemokratiska kan jag se att om en verksamhet har andra fördelar än de strikt ekonomiska kan även dessa vara existensberättigande för verksamheten. Ur en mer liberal ståndpunkt med en stark tro på marknadskrafter är ju vinst om något existensberättigande, för tex. centrumkompaniet i offentlig regi. Och vinst ses ju i dagens samhälle alltid som något positivt, koncernen klarar sig uppenbarligen bra i konkurrensen, och varför då ändra på något?

Det är ju ett högst irrationell åsikt att hävda att bara därför att verksamheten kan drivas av privata företag så _måste_ den göra det. Det är inget i det resonemanget som förklarar varför det skulle vara ett bättre alternativ, ur någon synvinkel.

Tobias Schelin sa...

Ur en liberal ståndpunkt borde man heller inte kunna rättfärdiga att kommuner bedriver verksamhet utanför sina kärnområden. En liberal borde anse att sådant ska bedrivas av näringslivet.

Anton Bergsmark sa...

"Ur en liberal ståndpunkt borde man heller inte kunna rättfärdiga att kommuner bedriver verksamhet utanför sina kärnområden. En liberal borde anse att sådant ska bedrivas av näringslivet."

Att du är liberal hade vi redan gissat så det behöver du inte upplysa oss om.
Men ur en sann liberal synpunkt skulle knappast en kommun bedriva någon näringsverksamhet över huvudtaget.
Vidare så finns det inget som heter "kärnområde". Det är ett ord högern ibland tar till i debbater liknande denna. Men i ordet ligger det att det skulle finnas några speciella områden som kommunen per definition skulle ägna sig åt. Men att kommunen bedriver omsorg, skola och så vodare är ett resultat av socialdemokratiskt samhällsbygge och inte någon självklarhet.