torsdag 29 januari 2009

Karriäristen Morian har fått hybris

Den "borgerliga enteristen" Jonas Morian skrev för några dagar sen detta inlägg, på sin blogg "PromeMorian". Detta inlägg är inget annat än ett tecken på en tilltagande hybris från Jonas sida.
Han påstår att partiföreträdare negligerar bloggvärlden, då de inte lyssnar på den debatten som pågår medlemmar emellan där.
Jag vill bara påpeka för Jonas att detta inte är någon nyhet. I åratal har topparna fullständigt skitit den, framförallt, idépolitiska debatt som jämt och ständigt pågår därute i partiföreningar, bland gräsrötterna.

Nej, i själva verket så misstänker jag att citat som
"-Vilken partiledare blir först att citera blogginlägg från någon politisk gräsrot i ett riksdagsanförande eller på en partikongress? När samlas tänkvärda blogginlägg i olika politiska frågor samman av något parti och ges ut som inspirationsmaterial för en fortsatt idédebatt?"
egentligen handlar om att Jonas själv, vill bli citerad av Mona Sahlin eller något annat högt höns, i något stort tal.


Jonas har blivit anklagad för att vara en karriärist av det värsta slag, på flertalet blogar, genom åren.
Nu har han visat upp sina drömmar för oss alla.
Men är det verkligen vad socialdemokratin behöver?


, , , , ,

8 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Faktum är jag blir citerad så det räcker. Däremot så skulle det vara otroligt kul om Mona Sahlin eller någon annan ledande partiföreträdare citerade s-bloggare som inte var fullt lika uppmärksammade; varför inte t ex SSK-bloggen? Det vore också fantastiskt kul om partiet hade modet att samla inlägg kring ett visst tema - t ex socialdemokratisk ideologi - från ett antal olika mer eller mindre kända s-bloggar, och ge ut som en inspirationsskrift för att få fart på idédebatten i partiet.

Så tycker jag. Men jag är ju bara en "borgerlig enterist" och karriärist med hybris, så strunta i det.

Nima D-T sa...

Problemet, som jag ser det, är vem det är som får makten att välja vilka inlägg som är "intressanta". Och hur kan man egentligen räkna med att det inte blir så att det är den som skriker högst som får synas mest? Man får inte tappa tron på samtalet, på att faktiskt träffas öga mot öga och snacka, "på riktigt". Det vi behöver är inte att pamparna citerar någon blogg, det är inte att sporra idédebatt. Det vi behöver är att träffas rent fysiskt och diskutera ideologiska frågor! Partiet centralt måste ta initiativet till att skapa fysiska forum för idédebatt, så att den inte bara förs på kongressen vart fjärde år. Men då måste man ha ett mod, som jag anser att partihögern i toppen inte har!

Bo Widegren sa...

Vad sägs om Wigforsseminariet den 7 febr i Halmstad?

Erik Laakso sa...

Först och främst, att kalla partikamrater för borgerliga infiltratörer och kuppmakare (vilket är vad "enterist" betyder) är fult, avskyvärt och ohederligt. Sådant må vara okej inom kommunistpartier men inte i ett demokratiskt arbetareparti. Skäms!

För det andra så kan det inte vara en particentral angelägenhet att skapa forum för idédebatt, det är och måste vara en lokal fråga. Uppenbarligen fungerar det i vissa arbetarekommuner och inte så väl i andra. Se till att det sammanhang ni själva är aktiva inom gör det ni efterlyser och får ni inget gehör, gör det själva.

En samarbetspartner som har kunskapen, och i viss mån uppdraget, heter ABF. Kontakta dem och ta egna initiativ, lycka till.

Petter sa...

Haha, SSU är för den som vill vara radikal men samtidigt ingen loser.

Således klagar man på de som har mer framträdande positioner, men ser ner på oorganiserade rastaflätor.

Stefan sa...

Stå på dig Nima, folk kritiserar alltid när man säger sådant som kan uppfattas om obekvämt. Faktum är att hela partiet har en sjuklig kultur som på sikt kommer att förgöra partiet nästan helt om man inte skärper till sig och det gäller framförallt partihögern. Men partihögern gör som vanligt skyller allt som de själva gör på vänstern inom partiet. Högersossarna fortsätter att göra S till ett mittenparti, och skapar därför stora slitningar inom partiet sen får vänstersossarna skulden för detta. Vänstersossarna inom partiet måste ta ordentlig ton och bita ifrån, de skulle nog egentligen vara i majoritet om det skulle finnas en rimlig spridning av värderingarna i partitoppen. Men allting styrs ju i princip från Solna och Sveavägen, så speciellt förvånande är det inte. Fortsätter S på den här vägen tror jag att partiet kommer att börja stabilisera sig på lägre nivåer kring 30-35% framöver.

Fortsätt att ifrågasätta! Det är inte dig det är fel på, de är de som inte tål att det ifrågasätts! Ifrågasättandet är en av de viktigaste grundstenarna i demokratin, och flera socialdemokrater klarar inte av att hantera det.

Stig-Björn Ljunggren sa...

Jo, det är on ett modigt radikalt projekt att utgå från en världsomfattande förändring genom att ifrågasätta ett blogginlägg av Jonas Morian. Vad kommer nästagång? "Twitter för fred i Mellanöstern!" eller "jttalande mot klimatförändringarna" av SSU-klubben "Karl Marx" i Knäckebrödhult?

Nima D-T sa...

Erik:Att föra sig illa emot partikamrater tycks vara det enda sättet att höras i bloggosfären! Därav min kritik till synen på bloggar som "Guds gåva till politiken", därav den fula, avskyvärda och ohederliga tonen i mitt inlägg. UngMening-bloggen har de senaste dagarna haft ett ordentligt uppsving i besöksstatistiken, detta hade varit en omöjlighet utan den sortens snaskigheter som du kritiserar oss för. Se bara på hur kamrat Bergsmark, som bloggade här förut, har lyckats att få ljuset på sig gång på gång, tack vare just provokation och snaskigheter.

Men som tur är så har du, och de flesta andra som har kommenterat, lyckats hitta kärnan i mitt inlägg, nämligen avsaknaden efter vettiga forum för idédebatt. Jag har egen erfarenhet av hur det blir då de centrala organen inte ska ta något ansvar för medlemmarna, då får man ha tur och hoppas att man bor på ett ställe där de lokala arbetarrörelseföreningarna har en fungerande och kontinuerlig verksamhet. Men så ser det inte ut idag, och jag är trött på att prata om rent organisatoriska svårigheter, det blir bara ett hinder för en riktig politisk aktivitet! Därför anser jag att, om inte partiet centralt, åtminstone distrikten, borde ta initiativ till "(S)-forum", där medlemmar kan träffa andra medlemmar över s-förenings och AK-gränser, för att ha mer ideologiska samtal och diskussioner. Vi har ju redan idag "Socialistiska Forum", men dessa vänder sig ju till en bredare socialistisk/vänster-rörelse, och är inte riktigt rätt forum för att diskutera SAP's ideologi. Därför vill jag att det tas initiativ till "(S)-forum", på centrala plan.

Stig-Björn:Det är ju just därför jag efterlyser en folkrörelselinje, där folk möts på riktigt, och inte i något digitalt pseudo-universum.
10 inlägg på denna blogg, kommer aldrig att kunna förändra världen mer, än ett enda samtal två människor emellan.