torsdag 20 november 2008

Välfärdsstaten R.I.P?

Klockan 23:23 ikväll röstades det tillslut igenom.
Det där "fördraget", det från Lisabon.
Det blev ingen folkomröstning, det blev inget uppskjutande av belsutet tills efter den där utredningen, den som skulle säga vad som skulle hända med saker som vår strejkrätt och rätten för utländska arbetare att ta del av vår princip om en solidarisk lönepolitik.
Det känns väl inte så jättebra precis.

Men det som tar emot mest, det är nog ändå det att företrädare från arbetarrörelsen, helt utan pardon har röstat igenom detta.
Utan att ta hänsyn till konsekvenserna för vad beslutet faktiskt innebär, helt utan hänsyn till vad LO-kongressen tyckte i frågan, helt utan hänsyn till den utbreda EU-skepsisen bland både partimedlemmar och väljare.
Om man hanterar det här ärendet på detta vis, hur hanterar dom andra ärenden?
Det är den frågan vi måste ställa oss.

Så vad göra?
Vi borde ställa krav på riksdagsledamöterna, både konkret vad dom ska rösta i olika förslag, men även på att dom måste få en bättre kontakt med vi som befinner oss långt borta från rikspolitiken. Föra dialoger, lyssna, "förankra".

Och vi, som medlemmar, måste ta upp frågor om hur vi egentligen nominerar kandidaterna till riksdagslistan. Väljer vi politik eller person?

Och sen har vi ju förstås frågan om EU-medlemskapets framtid...

, , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjaba!

Själv lämnar jag nu partiet. Att det skulle vara ett mer demokratiskt och lyssnade parti nu än med Persson kan man ju ha synpunkter på.

Nima D-T sa...

Jo, jag håller nog med dig om att det finns riktigt stora, för att inte säga oacceptabla, brister vad det gäller interndemokration. Och det framförallt EU-frågorna.
Nu vet jag visserligen inget om din bakgrund, men är det inte lite väl förhastat att välja att hoppa av så nära inpå fördragsomröstningen?