måndag 5 november 2007

Rättvisan har segrat

Videomix, en videouthyrningskedja i södra Sverige, har efter stridsåtgärder valt att teckna kollektivavtal med handelsanställdas förbund. Det är en konflikt som pågått sedan den 13 september.
Videomix försöker propagera för en mer arbetarfientlig arbetsmarknad i det pressmeddelande man skickar ut "av det skälet att vi anser att vi har nått en överenskommelse, tvärtom, utan för att vi känner oss tvingade, då vi attackerats med metoder som inte på något sätt står i proportion till syftet", skriver man. Ytterligare ett försök från det privata näringslivet att attackera den svenska modellen. Stridsåtgärder för att få fram ett kollektivavtal är alltid proportionerliga. Utan möjlighet till stridsåtgärder faller hela den svenska modellen.
Enligt Sydsvenskan anser sig Videomix inte ovilligt att teckna kollektivavtal. Det är dags för näringslivet och högern att bestämma sig, antingen vill man fortsätta med den goda kompromiss mellan arbete och kapital som kollektivavtalen innebär eller så är man motståndare av den. Det finns inget mellanting, tal om proportionalitet är bara bullshit.


, , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

De första som åker ut är de fackanslutna, sedan säljs företaget till någon som inte har anställda utanför familjen. Då åker facket ut igen.

Tobias Struck sa...

Bloggaren. Det som du kallar "god kompromiss mellan arbete och kapital" avgörs inom en elit, vars agenda går ut på att trycka ned småföretag till förmån för storföretagen och en kalkylerbar ekonomi. Det kallas korporativism och är en i grunden fascistisk modell med inspiration från Mussolinis Italien. Hylla den om du vill, men det är en ren lögn att kalla den arbetarvänlig. Lönsamhet och konkurrens är fakta. Om inte ett småföretag får anpassa löner efter sin situation, så blir följden bara fler arbetslösa och fler själlösa monopol.

Anton Andersson sa...

Vad är arbetar vänligt enligt tobias?
Småföretag är det INTE i alla fall. Tycker det är vettigt med större företag så att man kan få lite distans till chefen som trots allt har en stor makt över ens liv.

Tobias Struck sa...

Anton. Jag förstår vad du menar, men å andra sidan skapar den där distansen också en distans till meningen med att du arbetar. Om meningen bara blir lönen, så tror jag att det blir rätt ledsamt på jobbet. Ett arbetarvänligt företag skall få sina anställda att känna sig ansvariga och delaktiga - naturligtvis delvis genom att det skall synas i lönen när det går bra för företaget, men också genom att de anställda helt enkelt känner i hjärtat att de kan stå för den vision som företaget har. Det skall finnas moraliska band och en ömsesidig känsla av ansvar mellan de anställda och arbetsgivaren. Då blir företaget som mest arbetarvänligt.

Jag kan tillägga att jag själv är anställd på en restaurang och har en bra relation med både chefen och ägaren, där jag känner att mina idéer tas på allvar. Jag tror att det beror på att jag är ärlig och positiv. När jag kritiserar, så gör jag det konstruktivt. Känner du någon arbetsgivare som inte gillar en ärlig, positiv och konstruktiv anställd? Det borde vara anställdas mål att vara sådana. Om de är oärliga, negativa och destruktiva, så inser jag inte varför arbetsgivaren skall dalta med dem - eller behålla dem för den delen.

Crona sa...

Den enda anledningen facket sätter småföretag i blockad är för att de inte själva äger aktier i dem som de gör i alla de stora bolagen. I Electrolux kan fackets representanter rösta för att en vinstgivande fabrik läggs ner och förflyttas till Polen samt att ledningen får större bonus... Tidningsutdelarna var avtalslösa i över ett år utan någon strejk eller blockad eftersom Tidsningsbärarna ägs av de stora tidningarna. Men när de stampar på småbolag som Videomix och Salladsbaren då är det en stor seger för rättvisan. I övrigt håller jag med Tobias.