söndag 28 oktober 2007

Bloggen är död, eller vänta, den har aldrig levt! Alt. hur urspårad socialdemokratiska partiledningen börjar bli…

För det flesta av oss är det ingen nyhet hur övervärderat bloggfenomenet faktiskt är. En gång skrev jag ett provocerande inlägg på en blogg, efter att ca 170 människor läst det ringer det en journalist från expressen. 170 personer är ingenting, det vi aktivister, vi som åtskiljliga gånger har knackat dörr, delat ut flygblad eller deltagigt i demonstrationer.

Med det klarlagt säger jag dock inte att vi inom vänstern borde sluta blogga. För det är en speciell grupp som gör övervärderandet av bloggen, journalisterna. Denna grupp av vita medelklassmän ser hur andra vita medelklassmän kommenterar samhället och får för sig at detta är ”folket”. Hela svenska folket bloggar ju. Att ca 20 % av sveriges befolkning ej har tillgång till dator i hemmet glömmer de nog.

Men media har en enorm makt, nu har media bestämt att bloggen är ett viktigt samhälleligt fenomen, det skrivs mer om saker som händer på bloggar som en handfull människor läst än demonstrationer som samlar tusentals. Men detta måste vi inom vänstern utnyttja. Vi måste ta över bloggosfären. Kommentera det ständiga högerbloggandet med bloggsvar på våra bloggar. Så när federley säger att facket har för mycket makt skall inte 5-10 bloggare säga att han har fel, utan 150 – 200. Det är fullt möjligt, det finns fler vänsterbloggare än så. Grejen är att då kommer de inte allt för intelligenta journalisterna se det som att det existerar en folkstorm mot Federley och inte en mot facket. Trotts att det i verkligheten inte existerar en folkstorm mot endera av företeelserna.

Ett annat exempel på journalisternas övervärderingar är facebook. Några vettiga människor startade facebook-gruppen ”stoppa SLs vardagsmord” då de ville stoppa SLs förslag att sluta med tågtrafiken tidigare på vardagar. När gruppen hade nått cirka tusentalet medlemmar började media skriva om det, som om det rådde folkstorm mot förslaget. Att stå på sergels torg och samla tusen underskrifter för en fråga av den typen är knappast svårt, det är ingen större bedrift, det är ingen folkstorm. Men media beskriver det så. Det är bra exempel på hur man om man är lite smart kan lura media, och SL backade också tillslut från förslaget.

Det är därför alla dessa blogginlägg där vi skriver våra egna åsikter inte leder någon vart, antingen skall man se till att skapa snedvriden bild av opinionen, eller så får man vara provokativ. För annars bryr sig ingen.

Det är därför partiet centralt är korkade som skapar sin jävla pingtjänst, partikulära åsikter av kreti och pleti om vafan som helst kommer aldrig leda någonvart, det skall vara organiserat bloggande om det skall vara. Det som partiet inte förstår är att man med denna övervärdering av bloggandet bara ger vita medelklassmän ännu mer utrymme att tolka och förstå verkligheten utifrån deras perspektiv, och hur det kan gynna våra ideologier socialismen och feminismen förstår jag inte. ( Andra bloggar som kommenterarping tjänsten 1, 2, 3 )

Bloggandet är inte något som förändrar demokratin, eller förändrar någonting överhuvudtaget. Mellanskiktets vita män kopplar greppet om tolkningsföreträdet även på nätet. Och paritet borde syssla med oppositionspolitik istället för dessa jävla rådslag, bloggar, konferenser, verksamhetsupptackter och gud vet allt. Alla sådana initiativ skulle antyda att våra stadgereglerande demokratiska institutioner inte är tillräckliga. Nä, Mona, dissa pingtjänsten och rådslagen och berätta för folket om vårt budskap, det som antas på partikongresserna.


, , , ,


5 kommentarer:

Sanna Fransson sa...

jag tänkte bara demonstrera att det går alldels utmärkt att kommentera här igen. det var ett mycket tillfälligt uppehåll...

Luka(s) sa...

Anton,
jag kan ge dig delvis rätt. Bloggfenoment är övervärderat, av framför allt journalister. Vilket är ett demokratiproblem när media analyserar bloggosfären, för den domineras som sagt av vita, heterosexuella, friska medelklassmän.

Å andra sidan, jag har en känsla av att just den kategorin mer sällan engagerar sig i NGOs eller annat icke-partianknutet arbete för någon frågan. Så kanske är det bra att de åtminstone förmås att engagera sig på nätet. Det är medias snedvärdering som blir problemet.

Men jag tycker du glömmer en detalj med S-bloggarna också. De är inte enbart till för att föra ut politiken till medborgarna, de är också till för debatt inom partiet. Genom att läsa ett antal S-bloggar, valfritt vilka, kan man bilda sig en uppfattning om vad medelmmmarna tycker i en fråga. Så länge rent intert material luftas öppet är det bara bra för partiet att ha en helt öppen debatt. Det visar var vi står, vilka vi är och varför man kan lita på socialdemokratin. För vi låter alla hänga med!

Det är min förhoppning att både partiledningen och olika kommunledningsgrupper verkligen läser S-bloggar. Och att de är noga med representationen när de läser, och ser till att de får tag i åsikter från alla typer av medlemmar.

Som jag ser det finns det en bra representation av både yngre, äldre, kvinnor, HBT-personer och föräldrar bland S-bloggare. De som tycks saknas i stor utsträckning är funktionshindrade och invandrare.

Det är synd och något som vi borde ta tag i. Vi har väldigt många väldigt duktiga S-politiker som har annan etnisk tillhörighet än svensk, deras perspektiv borde in i S-bloggosfären! Och även om vi har för få funktionhindrade borde de vi har i högre utsträckning synas på S-bloggar. Men att försöka "manipulera" media tycker jag borgarna kan få ägna sig åt själva, inom S ska vi driva politik istället!

Luka(s) sa...

"Så länge rent internt material INTE lyúftas öppet.." skulle det givetvis har stått. Någon med redigeringsmöjligheter får gärna ändra, för klarhetens skull.

zana sa...

E jag en vit medelålders medelklass kille? =O wow...

/ Zana, med bloggen zana.se

Anton Bergsmark sa...

Lukas: intresanta ståndpunkter. Jag anser dock att farorna med bloggandet är större än möjligheterna. Och kommunledningarna skall aldrig bilda sina uppfattnongar utifrån bloggar, utan från arbetarekommunernas repskap och årsmöten.
(Jag försökte hitta redigeringsfunktioner men såg inga sådana.)
zana: jag vet inte vad du är eller defineierar dig som.