tisdag 12 juni 2007

Om någon tyckte att det här med klass var förlegat...

Så kan man läsa denna artikel i dagens nätupplaga hos DN. LO har gjort sin årliga jämförelse mellan den svenska maktelitens inkomst och den hos en vanlig industriarbetare och kommit fram till att den tidigare kategorins inkomst är ungefär 15 gånger högre än den senare.

De senaste åren har den mer bemedlade av dessa grupper ökat sina löner med ca 7,5 % per år. Mot bakgrund av detta kan man se på vårens avtalsrörelse där man bestämt hävdat att sisådär en dryga 3 % är vad företagens ekonomi mäktar med när det gäller löneökningar. Hyckleri.

Nej, jag tror inte på lika lön för allt arbete, jag tror på lika lön för likvärdigt arbete. Och jag tror att det inte är så stor skillnad mellan dessa olika gruppers arbete som man vill tro. Definitivt inte 15 gångers skillnad. Visst ska man få lite mer lön om man har en högskoleutbildning, men att ha ett arbete som sliter ut ens kropp borde också kvalificera sig för lite mer ersättning. Och att ha ett arbete där man är i en sämre position vad gäller inflytande över sin arbetsplats, sin arbetstid etc. borde snarare rendera mer i ersättning än tvärtom.

LO:s rapport går att läsa här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Usch, skrämmande fakta!

Francisco d'Anconia sa...

Hur mycket lön någon "ska" ha är upp till den som betalar. Vill du starta ett företag som betalar en akademiker 10% mer än en städare så gör det, men du kommer inte hitta den arbetskraft du behöver. Vad ni socialister nån gång måste lära er är att pengar inte bara finns, att staten inte har en magisk sedelpress som kan användas lite hur som helst.

pelle sa...

Vad ni kapitalister nån gång måste lära er är att ojämlikhet inte bara finns av en slump. Den går att åtgärda.